Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Gęś faszerowana

Składniki: 1 gęś 2 cytryny 10 dag oleju 5 dag marchwi 1 ząbek czosnku 6 goździków tymianek posiekana natką pietruszki sól Nadzienie: 4 filiżanki grzanek 1 kg jabłek 5 dag rodzynek 5 dag masła tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny po czym obłożyć ją plasterkami marchwi, czosnkiem, natką pietruszki, goździkami oraz…

Kura w sosie potrawkowym

Składniki: kura 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól Sos: 3 dag masła 3 dag mąki 1 żółtko ¼ cytryny 15 dag śmietany koperek sól pieprz Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, wrzucić obrane warzywa i przyprawy, ugotować do miękkości. Wówczas meso wyjąć, oprószyć solą ora…

Filety z kurczaka w miodowo kwaśnej marynacie

Składniki: 1 kg piersi z kurczaka lub indyka sok z jednej cytryny skórka z otartej cytryny sok z jednej pomarańczy 3-4 łyżki płynnego miodu mielona ostra papryka sól oliwa Sposób przyrządzenia: Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i…

Piersi kurczaka w sosie jabłkowym

Składniki: 4 filety z piersi indyka 2/3 szkl. nalewki jabłkowej 2/3 szkl. bulionu ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki mleka 2/3 szkl. śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać go bulionem oraz nalewka, dodać jeszcze zioła oraz sól…