Składniki: 2 kg królika 2 cebule 25 dkg boczku wędzonego 1 opakowanie suszonych śliwek 25 dkg pieczarek ½ szklanki wytrawnego wina ½ szklanki śmietany kieliszek koniaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu liść laurowy, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego królika podzielić na porcje, natrzeć przyprawami Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny.…
Tag: na obiad
Kurczak
Filety z kurczaka z żółtym serem i pieczarkami
by Natalia Szopińska • • 0 Comments
Składniki: 4 filety kurczaka 20 dag żółtego sera 20 dag pieczarek 20 dag bułki tartej 1 jajko sól pieprz olej Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie filety rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć je solą oraz pieprzem i rozłożyć na nich podduszone pieczarki. Posypać start m serem i złożyć…
Risotto
Risotto z grzybami i papryką
by Aleksnadra Krzyżańska • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ryżu 1 kg mieszanych grzybów 2 cebule 2 kolorowe papryki 4 pomidory 4 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie grzyby pokroić w plasterki i poddusić je na rozgrzanym maśle po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Na…
Drób
Kotlety z mięsa drobiowego ze skórką cytrynową
by Kinga Lazar • • 0 Comments
Składniki: ½ kg drobiowego mięsa mielonego 1 jajko pęczek cebulki dymki 2 łyżeczki otartej skórki cytryny ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Do miseczki wkładamy mielone mięso drobiowe. Cebulkę drobniutko siekamy , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso dodając jajko, tymianek i otartą skórkę cytrynową. Dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i…
Gęś
Gęś duszona z warzywami
by Anna Słonina • • 0 Comments
Składniki: ½ gęsi 2 dag mąki 3 dag smalcu 80 dag warzyw: marchew, por, pietruszka, seler, cebula, fasolka szparagowa 4 dag masła sól pieprz Sposób wykonania: Gęś podzielić na porcje, które oprószyć mąką, solą oraz pieprzem i przełożyć do garnka. Podsmażyć a potem podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu do miękkości. W między…