Składniki: 1, 5 kg kabaczków 1 szklanka wody 2 ½ szklanki octu 9 – 10% 1 – 1/2 łyżka soli 2 cebule gorczyca, liść laurowy, koper, chrzan – do smaku Sposób przyrządzenia: Kabaczki obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na durszlaku aby wytwarzający się sok mógł obciec. Ocet…
Tag: marynowane
Przetwory domowe
Buraczki z marchwią i jabłkami
by danutka • • 0 Comments
Składniki: 3kg buraków 1kg marchwi 1kg kwaśnych jabłek 2 cebule 1 szklanka oleju Zalewa: 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 2 łyżki soli ziele i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o…
Dodatki
Szybka marynata z ogórków
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: 4 ogórki umyte i pokrojone w grube plastry ½ szklanki białego octu winnego 1 płaska łyżka 1 łyżka ziaren gorczycy 1 pokrojony ząbek czosnku 1 łyżeczka ziarno gorczycy 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy Sposób przyrządzenia: W niewielkim rondlu zagotować kilka łyżek wody, dodać wszystkie przyprawy i powoli gotować do…
Udka z kuczaka
Aromatyczne udka z kurczaka
by Dorcia • • 0 Comments
Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki oleju 1 szklanka rosołu drobiowego Marynata: 1 szklanka białego octu winnego ½ szklanki sosu sojowego 1 łyżka posiekanego czosnku 1 liść laurowy 2 łyżeczki rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Udka kurczaka podzielić przecinając w stawie kolanowym, zalać marynatą, odstawić…
Marynaty
Marynata do karkówki z grilla
by Riczi • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku główka czosnku pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżki suszonego rozmarynu sól pieprz Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami Uwagi: marynata jest przeznaczona na około 1kg-1,5kg mięsa. mięso pokroić wcześniej…