Składniki: 1 kg małych pieczarek 1 litr białego wina 2 ząbki czosnku oliwa Marynata: 1 szklanka oliwy z oliwek ½ szklanki czerwonego octu winnego sól, cukier, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, umyć, odcedzić. Zagotować wino, dodać pieczarki, gotować kilka minut, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i…
Tag: marynowane
Marynaty na grilla
Marynowane warzywa z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: zestaw ulubionych warzyw (cebula dymka wraz z piórami, szparagi, papryka, czerwona cebula, pomidory koktajlowe itp.) Marynata: 4 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego oregano ½ szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu Wochester 2/3 szklanki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokroić warzywa na mniejsze kawałki,…
Udka z kuczaka
Udka kurczaka marynowane w piwie
by Iza • • 0 Comments
Składniki: udka z kurczaka piwo jasne oliwa keczup pikantny orzeszki ziemne sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte udka zamarynować na kilka godzin w piwie, obsączyć, przeprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso na złoty kolor. Każde udko dokładnie posmarować keczupem i obsypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dopiec w piekarniku.
Marynaty
Łosoś marynowany
by Roman • • 0 Comments
Przetwory domowe
Maślaki marynowane
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: grzyby maślaki cebula Marynata: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 5 dkg soli 10 dkg cukru 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu 5 ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować przez kilka minut, dodać pokrojoną w plastry cebule, ocet, zagotować. Maślaki umyć, obgotować przez 5 minut, przełożyć…