Składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- 1 litr białego wina
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- ½ szklanki czerwonego octu winnego
- sól, cukier, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, umyć, odcedzić. Zagotować wino, dodać pieczarki, gotować kilka minut, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i po kilku chwilach obgotowane grzyby. Smażyć kilka minut mieszając. Przygotować marynatę, oliwę, ocet winny i przyprawy zmiksować. W wyparzonym słoju układać grzyby, dodać kilka gałązek natki pietruszki, dokładnie zamknąć, pasteryzować 15 minut.
Sugestia: cześć octu winnego można zastąpić sosem sojowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia