Składniki: 1 kg małych pieczarek 1 litr białego wina 2 ząbki czosnku oliwa Marynata: 1 szklanka oliwy z oliwek ½ szklanki czerwonego octu winnego sól, cukier, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, umyć, odcedzić. Zagotować wino, dodać pieczarki, gotować kilka minut, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i…
Tag: z oliwy
Przetwory domowe
Pomidory w oliwie.
by Bazylia • • 0 Comments
Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.