Składniki: małe pomidory cebula ogórek czosnek Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, małe ogórki, pomidory i obrane ząbki czosnku nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie…
Tag: marynowane
Zakąski
Wielkanocne śledzie
by Roman • • 0 Comments
Przetwory domowe
Pieczarki w konserwie
by marek • • 0 Comments
W lecie, gdy jest więcej pieczarek, można przyrządzić sobie zapas na zimę. Wybrać małe, młode pieczarki, obciąć korzonki równo z czapeczką, sparzyć wrzącą wodą, a odcedziwszy ponakładać w słoiczki, posolić, skropić cytryną, zalać przegotowaną wodą tak, aby je zakryła i zawiązawszy pęcherzem gotować w sianie jak kompoty. Przechowywać w zimnem a suchym miejscu. Na podstawie…
Marynaty
Marynata z węgorza
by marek • • 0 Comments
Oprawiwszy węgorza lub jesiotra, pokrajać w kawałki, natrzeć solą, niech tak poleży 2 godziny. Tymczasem zagotować lekkiego octu, dobranego na połowę z winem francuskim, nakrajać włoszczyzny, cebuli, wrzucić listek bobkowy, korzeni i gotować pół godziny, potem włożyć rybę, gotować 25 minut’ wyjąć ją, ułożyć w słój, smak jeszcze trochę gotować, przestudzić i zalać nim rybę,…
Przetwory domowe
Marynowane winogrona, kuchnia rosyjska
by Aneritte • • 1 Comment
Składniki: 2 kg winogron (twarde, dojrzałe), 150 ml octu 10 %, 1/2 kg cukru, 5-8 goździków, kawałek cynamonu, 5 g soli Sposób przyrządzenia: 0.85 l wody zagotować pod przykryciem z przyprawami i cukrem, dodać ocet i znów zagotować. Umyte i osaczone grona włożyć do słoików i zalać zalewa. Pasteryzować 15 min.