Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś marynowany

 

Składniki:

  • 2 kg filet z łososia ze skórą
  • kilka łyżek oleju
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól
  • mąka

Marynata:

  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • wiązka kopru
  • 1/2 szklanki octu
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Filet dzielimy na 15 – 20 cm kawałki lub pozostawiamy w całości, smarujemy olejem, oprószamy mąką i dużą ilością pieprzu, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim łososia przez około 20 minut.
Przygotowujemy marynatę: oczyszczoną włoszczyznę i cebulę kroimy w plastry. W rondlu gotujemy ½ litra wody, dodajemy jarzyny i przyprawy. Gotujemy przez około 15 minut, dodajemy ocet, doprawiamy do smaku.
W odpowiednio dużym naczyniu szklanym, układamy rybę ( w całości lub podzieloną na mniejsze porcje) i odstawiamy na 2 doby do lodówki. Marynowany łosoś ma piękny kolor i zwarte smaczne mięso.
Uwaga: ilość octu uzależniamy od preferencji smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *