Składniki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior, kiszony ogórek, szparagi, małe cebulki, czosnek Zalewa: 1 ½ szklanka wody 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli świerzy koperek liście winogronowe papryka mielona Sposób przyrządzenia: Słoiki wysterylizować poprzez gotowanie przez 15 minut. Warzywa oczyścić, rozdrobnić wg upodobań. Skład i ilość poszczególnych warzyw pozostawiam indywidualnym gustom. Wodę przegotować z z…
Tag: marynowane
Przetwory z ogórków
Kanadyjska sałatka z ogórków
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 10 ogórków 3 marchewki 40 dkg papryki 40 dkg cebuli (białej i czerwonej) posiekany koperek 1 ząbek czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Marchew obrać, pokroić w cienkie plastry. Cebulę, czopsnek i paprykę oczyścić, pokroić w makaroniki. Wszystkie składniki…
Przetwory z ogórków
Ogórki chili
by X • • 2 komentarze
Składniki: 5 kg ogórków 6 łyżek soli 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 główki czosnku 3-6 łyżeczek chili(sześć to już bramy piekieł ) 16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek) po ok.2-3 godzinach zlać wodę z ogórków, dodać 2 szklanki octu,…
Przetwory domowe
Polskie „kapary” marynowane
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: ½ kg zielonych owoców nasturcji Marynata: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 łyżka cukru sól do smaku 2 liście laurowe czarny pieprz ziarnisty ziele angielskie goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić) Sposób przyrządzenia: Owoce nasturcji zbiera się je, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy…
Przetwory domowe
Czosnek marynowany z agrestem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: agrest ząbki czosnku Marynata: 1 szklanka wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru ½ szklanki octu 5% pieprz ziarnisty Sposób przyrządzenia: Czosnek i agrest umyć, obsączyć. Wszystkie składniki marynaty przegotować i schłodzić. W czystym słoju układać czosnek i agrest, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.