Składniki:
- ½ kg zielonych owoców nasturcji
Marynata:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- 2 liście laurowe
- czarny pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić)
Sposób przyrządzenia:
Owoce nasturcji zbiera się je, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy dzień. Owoce przebieramy odrzucając uszkodzone, następnie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane owoce gotujemy przez około 10 minut. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut i gorącą zalewamy owoce nasturcji umieszczone w sterylnych słojach, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 10 – 20 minut.
1 comment for “Polskie „kapary” marynowane”