Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polskie „kapary” marynowane

Składniki:


  • ½ kg zielonych owoców nasturcji

Marynata:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • 2 liście laurowe
  • czarny pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić)


Sposób przyrządzenia:
Owoce nasturcji zbiera się je, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy dzień. Owoce przebieramy odrzucając uszkodzone, następnie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane owoce gotujemy przez około 10 minut. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut i gorącą zalewamy owoce nasturcji umieszczone w sterylnych słojach, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 10 – 20 minut.  

1 comment for “Polskie „kapary” marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *