Składniki:
- 5 kg ogórków
- 6 łyżek soli
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 2 główki czosnku 3-6 łyżeczek chili(sześć to już bramy piekieł )
- 16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy
Sposób przyrządzenia:
Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek) po ok.2-3 godzinach zlać wodę z ogórków, dodać 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru. Zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć Dodać 2 główki czosnku (połowę pokroić ,a połowę dodać w całości)dosypać chilli 3 do 6 łyżeczek oraz 16 łyżek oleju lub oliwy. Wymieszać. Czekać aż wystygnie. Zalać tym ogórki na 12 godzin. Po 12 godzinach włożyć do słoików i zalać tą zalewą z ogórków. Słoiki wstawić do garnka w zimnej wodzie. Od momentu zagotowania czekać 15 minut. Wyłączyć. Sprawdzić czy nie ciekną. Po 3 dniach są gotowe do spożycia. Ostrożnie z chilli, jeśli ktoś lubi bardzo ostre to 6 łyżeczek, ja jednak sypię zawsze 4 i jest ok. Życzę smacznego. Przepis pochodzi z Jugosławii.
2 comments for “Ogórki chili”