Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczki z marchwią i jabłkami

Składniki:

    • 3kg buraków
    • 1kg marchwi
    • 1kg kwaśnych jabłek
    • 2 cebule
    • 1 szklanka oleju  

    Zalewa:

    • 1 szklanka cukru 2 szklanki wody
    • 1 szklanka octu
    • 2 łyżki soli
    • ziele i liść laurowy


    Sposób przyrządzenia:
    Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 – 30 minut.

    Uwaga: buraczki i cebulki mogą być maleńkie, wtedy nie wymagają rozdrabniania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *