Składniki:
- 3kg buraków
- 1kg marchwi
- 1kg kwaśnych jabłek
- 2 cebule
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- ziele i liść laurowy
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 – 30 minut.
Uwaga: buraczki i cebulki mogą być maleńkie, wtedy nie wymagają rozdrabniania.