Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w słoiku

Kapusta kwaszona po koreańsku

Składniki: 2 kg białej kapusty 4 marchewki 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju ½ łyżki mielonej papryki 6 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Kapustę, marchew i czosnek pokroić wg uznania, ciasno nałożyć do sterylnych słoików. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia,…

Kabaczki po ukraińsku w oleju

Składniki: 2 kg kabaczków ½ szklanka oleju 5 ząbków czosnku 2 dkg natki pietruszki 2 dkg koperku 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć krążki do momentu aż staną się złote.…

Buraczki z marchwią i jabłkami

Składniki: 3kg buraków 1kg marchwi 1kg kwaśnych jabłek 2 cebule 1 szklanka oleju   Zalewa: 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 2 łyżki soli ziele i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o…

Papryka w zalewie

Składniki: 1,5 kg papryki Zalewa: 2 l wody 2 łyżki soli 1 szklanka octu 4 łyżki cukru ziele angielskie gorczyca liść laurowy Sposób przyrządzenia: Paprykę pokroić wg uznania, całą, w paski cieńsze ,grubsze jak kto woli i ułożyć w słoikach. Po zalaniu zalewą przestudzoną do słoika dodać 1 łyżkę oleju. Słoiki z papryką gotować 10…

Botwina konserwowana

Składniki: botwinka Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Botwinkę bardzo dokładnie umyć, posiekać, nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie zamknąć, pasteryzować dwa razy po 5 minut.