Składniki:
- 2 kg kabaczków
- ½ szklanka oleju
- 5 ząbków czosnku
- 2 dkg natki pietruszki
- 2 dkg koperku
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki octu 6%
Sposób przyrządzenia:
Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć krążki do momentu aż staną się złote. Natkę pietruszki i koper umyć, pokroić na 2 cm kawałki. Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego wlać olej, dodać zieleninę, czosnek, sól i ocet. W każdym ze słojów ciasno ułożyć usmażone kawałki kabaczka, ewentualnie dodać oleju tak aby przykrywał on zawartość słoja, dokładnie zakręcić słój. Pasteryzować przez około 15 minut.