Arbuz wywodzi się z Afryki, obecnie uprawiany w wielu krajach, na różnych zamieszkanych kontynentach. Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy są, Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria i Węgry. W Polsce również wyhodowano odmianę odporną na niskie temperatury.
Owoce to rzekome jagody, są jadalne, mają słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty lub biały miąższSkóra tak zwany perikarp, składa się z dwóch warstw. Dzięki złożonej budowie skóra jest mocna i twarda w kolorze ciemnozielonym lub nakrapiana promieniście w różnych odcieniach zieleni. Pod koniec wegetacji roślina zawiązuje nasiona. Barwy nasion są również bardzo zmienne: od białej lub żółtej poprzez żółtobrązową, brązową i czarną do czerwonej, a nawet zielonej. zwany też mezokarpem. Miąższ zawiera niewiele witamin i soli mineralnych, za to sporo potasu i aż 91% wody, dzięki czemu ma właściwości odświeżające. Spożywa się go wyłącznie na surowo, sam lub jako dodatek do sałatek owocowych. Z nasion arbuza otrzymuje się olej przemysłowy.
Arbuz dzięki dużej zawartości wody w owocach jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych. Jest rośliną jednoroczną, o wzroście płożącym. Bywają jednak formy krzaczaste.
Sałatka z kurczaka i arbuza
Składniki:
4 piersi z kurczaka
6 łyżek oleju
1 główka sałaty
¼ średniego arbuza
3 łyżki białego wina
2 łyżki soku pomarańczowego
Marynata:
6 łyżek keczupu
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego 3%
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie wymieszać miód, ocet, keczup, marynatę przyprawić solą i pieprzem. Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić w grube plastry, wymieszać z marynatą, odstawić na dwie godziny. Po tym czasie obsączyć i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Sałatę umyć, obsączyć porwać palcami na mniejsze części. Za pomocą łyżeczki wykrawać z arbuza kuliste kawałki, usunąć pestki. Pozostały olej wymieszać z octem, sokiem pomarańczowym i przyprawami. Na dnie salaterki ułożyć podzieloną na kawałki sałatę, a na niej kurczaka i arbuza. Polać przygotowanym sosem.
Smażony arbuz
Składniki:
- 60 dkg arbuza
2 białka jajek
4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
4 łyżki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Arbuza obrać ze skóry, pokroić w nieduże trójkąty, obtoczyć w mące. Białka ubić z dodatkiem 3 łyżek wody i skrobi. W rondlu rozgrzać olej. Każdy kawałek arbuza moczyć w białkach z dodatkami i smażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Sałatka z arbuza i owoców
Składniki:
1 szklanka zielonych winogron bez pestek
1 szklanka fioletowych winogron bez pestek
2 kiwi
2 dojrzałe gruszki
20 dkg arbuza
1 szklanka dobrego jogurtu
kilka kropli esencji waniliowej
szczypta cynamonu
cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Winogrona podzielić na połowę. Gruszki i kiwi obrać, pokroić w kostkę wielkości winogron. Z arbuza łyżeczką wykrawać kuliste kształty, usunąć z nich pestki. Jogurt wymieszać z dodatkami. W salaterce ułożyć wszystkie składniki sałatki, polać sosem jogurtowym. Przed podaniem schłodzić.
Przekąska z szynki parmeńskiej, sera i arbuza
Składniki:
- 20 prostokątnych kawałków arbuza
20 cienkich plastrów sera brie
20 cienkich plastrów szynki parmeńskiej ( lub innej)
Sposób przyrządzenia:
Na plastrach arbuza ułożyć ser brie i zwinięty plaster szynki. Spiąć wykałaczką.
Smacznego!
1 comment for “5 x arbuz”