Składniki:
- ½ arbuza
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek mięty
- 1 cukinia
- pieprz
- 2 łyżeczki soku z limonki
Składniki: 1 kg arbuza ¾ kg cukru cukier waniliowy Sposób wykonania: Obranego arbuza pokroić w kostkę, usuwając pestki, wówczas zasypać go cukrem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie smażyć arbuza na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Wówczas dodać cukier waniliowy, wymieszać i przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i odstawić dnem…
Składniki: 1 arbuz 2-3 łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 kieliszek koniku Sposób wykonania: Z arbuza wydrążyć specjalną łyżeczką kuleczki. Posypać je cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny oraz rumem.
Składniki: dojrzałe, słodkie arbuzy Sposób przyrządzenia: Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skóry. Miąższ rozdrobnić, przetrzeć przez sito. Pulpę z arbuza umieścić w rondlu o grubym dnie i podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się 5 razy. Gorącą konfiturę przekładać do czystych słoików, szczelnie zamknąć. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz
Składniki: 2 kg średnio dojrzałych arbuzów ze skórą 10 dkg cukru pudru Syrop: 1 litr wody 70 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Arbuza umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Tak przygotowanego arbuza zalać 1 litrem wody, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i parzyć w temperaturze około 80 – 90 stopni C przez około 3 godziny. Kostki owocu…