Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z kabaczków

Składniki:


  • 1, 5 kg kabaczków
  • 1 szklanka wody
  • 2 ½ szklanki octu 9 – 10%
  • 1 – 1/2 łyżka soli
  • 2 cebule
  • gorczyca, liść laurowy, koper, chrzan – do smaku


Sposób przyrządzenia:
Kabaczki obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na durszlaku aby wytwarzający się sok mógł obciec. Ocet i wodę przegotować z przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. W słojach układać kabaczki, cebulę, koper i chrzan pokrojony w słupki. Zalać schłodzoną marynatą, przykryć wieczkiem. Pasteryzować przez 15 – 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *