Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki z kurczaka z serem feta

 

Składniki:

    • 4 piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie cieniutkie piersi)
    • pół opakowania sera feta
    • olej (tłuszcz do smażenia)
    • śmietana (18% lub 22%)
    • przyprawy (ostra papryka, bazylia, sól)

Sposób przyrządzenia:
Piersi należy przekroić wzdłuż, tak aby z jednej piersi powstały dwie cieniutkie. Następnie rozklepujemy mięso tłuczkiem. Śmietanę przelać do dużego naczynia. Do śmietany dolewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy – całość mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy przygotowane mięso. Piersi moczymy w marynacie około 3 godzin. Następnie każdą pierś faszerujemy kawałkiem sera feta i zawijamy w rulonik. Aby roladki się nie rozklejały możemy użyć wykałaczek lub nitki. Zawinięte roladki posypujemy ostrą papryką i smażymy na wolnym ogniu. Najpierw smażymy pod przykryciem (ok. 15 min.) potem bez przykrycia (ok. 10-15 min.). Mięso można podlewać bulionem w trakcie smażenia. Tak przygotowane roladki najlepiej podawać z małymi ziemniaczkami lub ryżem, do tego proponuje sos czosnkowy i pomidorowy. Życzę smacznego

    • )

2 comments for “Roladki z kurczaka z serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *