Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marchew

Piernik marchwiowy

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl startej marchewki 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka kakao łyżeczka cynamonu garść ulubionych bakalii Sposób wykonania: Oliwę zmiksować razem z cukrem, dodając mąkę. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia z sodą, oraz kakao i cynamon. Całość zmiksować pod…

Kluski marchwiowe

Składniki: 1 kg mąki pszennej i żytniej 50 dag marchewki ½ szkl. cukru ¼ szkl. miodu opakowanie cukru waniliowego ½ opakowanie proszku do pieczenia masło Sposób wykonania: Obrane marchewki ugotować po czym zetrzeć na tarce. Następnie dodać do nich mąkę, cukier, miód proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta uformować…

Zupa kurpiowska z kapustą

Składniki: 1 l wywaru mięsnego główka białej kapusty cebula marchew kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ja solą i zalać wywarem. Gotować na małym ogniu do miękkości. W między czasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce cebule posiekać i razem przesmażyć po czym…

Zupa warzywna z zielonym groszkiem

Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 marchew 1 pietruszka 2 łyżki kaszy mannej 1 l rosołu natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obrana marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce po czym zalać je rosołem i gotować do miękkości. Następnie dodać groszek oraz kaszę i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na ogniu kilka minut i doprawić do…

Sałatka wołowiny z warzywami

 

Składniki:

  • 400 g rostbefu wołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 ogórek
  • 1 marchew
  • 6 szalotek
  • 1 papryczka chili
  • 2 szkl. kiełków fasoli
  • 1 szkl. kiełków grochy
  • ¼ szkl. posiekanych liści mięty
  • ¼ szkl. posiekanych liści kolendry

     

    Sos:

  • 1 łyżka sosu azjatyckiego do ryb
  • 2 łyżki soki z limetki
  • 1 łyżka słodkiego chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego