Składniki:
- 400 g rostbefu wołowego
- 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 ogórek
- 1 marchew
- 6 szalotek
- 1 papryczka chili
- 2 szkl. kiełków fasoli
- 1 szkl. kiełków grochy
- ¼ szkl. posiekanych liści mięty
- ¼ szkl. posiekanych liści kolendry
Sos:
- 1 łyżka sosu azjatyckiego do ryb
- 2 łyżki soki z limetki
- 1 łyżka słodkiego chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Rostbef oprószyć tajską przyprawą i odstawić na bok na 30 minut.
Po tym czasie smażyć na grillu około 3 minut z każdej strony.
Następnie marchewkę, ogórki, szalotkę pokroić, dodać kiełki fasoli i grochu, miętę, kolendrę oraz chili.
Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i polać sałatkę.