Składniki:
- 24 małże
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- ¼ pęczka majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ szkl. ryżu arbario
- ½ szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 2 szkl. sosu z małży
- 2 szkl bulionu rybnego
- ¼ szkl. startego parmezanu
- pieprz
Składniki: 36 małży 2 szalotki ½ główka czosnku 3 gałązki tymianku 3 gałązki bazylii 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 łyżki masła 1 szkl. cytrango białego wina 1 szkl. bulionu rybnego pieprz Sposób wykonania:Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić małże, posiekane szalotki, czosnek, liść laurowy, masło oraz połowę…
Składniki: 24 małże na połówce muszli 24 łyżeczki bułki tartej 24 plastry surowego boczku sól Sposób wykonania: Do naczynia żaroodpornego wsypać sól aby tworzyła dość grubą warstwę. Następnie małże posypać bułką tartą i na każdej ułożyć po plasterku boczku. Ułożyć małże na soli w naczyniu. Piec na grillu do momentu, aż boczek stanie się chrupiący.…
Składniki: 1 kg świeżych małży 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 20 ml wermutu 250 ml wywaru rybnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki masła sól pieprz 1 pęczek mieszanych ziół bagietka Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i…
Składniki: 1 kg świeżych małży 2 szalotki 2 łyżki masła ¾ szkl. białego wina związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy ¾ szkl. śmietany 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz. W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić…