Składniki:
- 24 małże
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- ¼ pęczka majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ szkl. ryżu arbario
- ½ szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 2 szkl. sosu z małży
- 2 szkl bulionu rybnego
- ¼ szkl. startego parmezanu
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szalotki, czosnek oraz ryż i smażyć ok. 1 minuty, wówczas wlać wino i sos z małży.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn.
Następnie wlewać stopniowo bulion dość często mieszając.
Na sam koniec wrzucić jeszcze małże i pozostawić na ogniu do miękkości ryżu i wyparowania całego bulionu.
Zdjąć z ognia, dodać ser, majeranek oraz pieprz do smaku