Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Aromatyczny kurczak po Tajwańsku

Składniki: 1 kurczak podzielony na 16 części 6 zgniecionych ząbków czosnku 1o plasterków imbiru ½ szklanki oleju sezamowego lub oliwy ½ szklanki sake 1/3 szklanki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej bazylii Sposób przyrządzenia: W woku lub dużej patelni rozgrzać część oleju, obrumienić na nim kurczaka na brązowo. Dodać imbir i czosnek, chwilę smażyć mieszając. Dodać…

Kąski kurczaka w japońskim stylu

Składniki: 4 udka kurczaka wytrybowane z kości 1 łyżeczka tartego imbiru 3  łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka wytrawnego alkoholu mąka kukurydziana olej do głębokiego smażenia (idealny byłby olej arachidowy) Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na niewielkie porcyjki pozostawiając na nim skórę. W misce wymieszać porcje mięsa z alkoholem, sosem sojowym i imbirem. Odstawić na 1 godzinę.…

Kurczak w zalewie

Składniki: 8 średnich filetów z kurczaka lub mięso gulaszowe z drobiu 5 dużych cebul 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zalewa: 1 przecier pomidorowy 1,5 litra wody 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 100ml octu ziele angielski, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki zalewy, powoli gotować przez kilka minut. Cebulę obrać,…