Składniki:
- 8 średnich filetów z kurczaka lub mięso gulaszowe z drobiu
- 5 dużych cebul
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 przecier pomidorowy
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 100ml octu
- ziele angielski, liść laurowy
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki zalewy, powoli gotować przez kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, zeszklić na odrobinie masła. Umyte i osuszone piersi pokroić w kostkę ,nie rozbijać, przyprawić, usmażyć jak kotlety tzn. panierować wcześniej. Tak przygotowane mięso ułożyć w odpowiednim naczyniu, dodać cebulę i ciepłą zalewę. Odstawić na 3 dni do lodówki..