Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczny kurczak po Tajwańsku

Składniki:

    • 1 kurczak podzielony na 16 części
    • 6 zgniecionych ząbków czosnku
    • 1o plasterków imbiru
    • ½ szklanki oleju sezamowego lub oliwy
    • ½ szklanki sake
    • 1/3 szklanki sosu sojowego
    • 1 łyżka posiekanej bazylii


    Sposób przyrządzenia:
    W woku lub dużej patelni rozgrzać część oleju, obrumienić na nim kurczaka na brązowo. Dodać imbir i czosnek, chwilę smażyć mieszając. Dodać resztę oleju, sake i sos sojowy. Patelnię przykryć i powoli dusić mięso przez około 20 minut. Dodać bazylię, wymieszać i wydawać. Podawać z ryżem, frytkami…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *