Składniki: 1 kg baraniny 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki masła ½ bułki paryskiej sól pieprz tarta bułka 10-12 cebul Sposób wykonania: Cebulę wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Następnie do zmielonej baraniny dodać żółtka, oraz namoczoną bułkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formować kotlety, które obtoczyć w…
Tag: kotlety
Drób
Kotlety drobiowe zwijane
by albertos • • 0 Comments
Składniki: pierś kurczaka 1 sztuka ser 10 plasterków szynka 10 plasterków papryka konserwowa 10 pasków ogórek konserwowy 10 ćwiartek jajko 2 sztuki sól pieprz bułka tarta mąka olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka należy podzielić na porcje- kotlety. Każdy kotlet należy rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotlety należy posypać solą i pieprzem,…
Grzyby
Kotlety grzybowo- orzechowe
by albertos • • 0 Comments
Składniki: suszone grzyby 10 sztuk bułka 3-4 kromki śmietana 3 łyżki jajka na twardo 2 sztuki masło 4 łyżki posiekane orzechy włoskie 1 szklanka bułka tarta 1 szklanka jajka 2 sztuki sól pieprz cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia: Grzyby należy na kilka godzin namoczyć, ugotować i odcedzić. Kromki bułki namoczyć w śmietanie. Na patelni na…
Ziemniaki
Kotlety ziemniaczano-mięsne
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ziemniaki 64 dag wieprzowina 64 dag wołowina 25 dag cebula 2 sztuki mąka ziemniaczana 4 dag bułka tarta 6 dag tłuszcz 16 dag pieprz sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować je w skórce. Mięso zmielić po opłukaniu z obranymi i wystudzonymi ziemniakami oraz cebulami. Przyprawić do smaku, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać…
Ryby
Kotlety z masy rybnej
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wypatroszony dorsz 80 dag bułka pszenna 4 dag mleko 7,5 dag jajka 1 sztuka cebula 1 sztuka masło 2 dag sól 1 dag pieprz 2 szczypty Sposób przyrządzenia: Bułkę należy namoczyć w mleku, cebulkę zaś zeszklić. Ryby wypatroszyć, oskrobać i wymoczyć, a następnie osuszyć. Oddzielić skórę, kręgosłup i ości. Rybę zmielić z namoczoną bułką…