Składniki: 4 szkl. mleka sól pieprz 250 g semoliny 2 żółtka 200 g startego parmezanu 100 g pokrojonego masła sos z pomidorów Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Gdy zacznie wrzeć dodać semolinę i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z…
Tag: kluski
Ziemniaki
Kluski ziemniaczane
by Artur Stępkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek słoniny sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce ( nie odciskać powstałego soku). Następnie dodać mąkę aby całość się zagęściła. Odrywać placami małe kawałki, które wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do miękkości.
Sery
Kluski z twarogu do zupy
by Beata Lenkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 25 dag twarogu jajko 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa olej sól pieprz Sposób wykonania: Do sera dodać bułkę tartą oraz wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na gorącą zupę wrzucać kluseczki, które najlepiej ucierać w durszlaku wprost do zupy.
Kluski
Kluski bułczane
by Robert Różalski • • 0 Comments
Składniki: 20 czerstwych bułeczek 5 jajek sól pieprz gałka muszkatołowa koper 1,5 łyżeczki soli Sposób wykonania: Bułki pokroić w kostkę, dodać do nich jajka oraz mleko. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz koperkiem. Odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego…