Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kluski

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Zlepiane kluski

Składniki: 12 kg mąki 3 jajka 2 żółtka białko ½ pęczka bazylii 12 pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Żółtka, jajka oraz zieleninę dokładnie zmiksować po czym dodać mąkę i dokładnie wyrobić. Powstałe ciasto rozwałkować i pokroić na plastry, które posmarować białkiem i układać jeden na drugim aby się skleiły. Pokroić je na kwadraty i ugotować…

Kluchy z powidłami

Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli 8 łyżek cukru 3 łyżki oleju 400 ml mleka 3 jajka kilka kropel aromatu cytrynowego powidła masło kakao Sposób wykonania: Drożdż pokruszyć po czym rozpuścić je w 4 łyżkach ciepłego mleka, wówczas dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok do…

Kluski z grysiku Iwony

Składniki: 20 dkg kaszy manny 10 dkg mąki 3 jajka szklanka mleka 3 łyżki masła Sposób przyrządzenia: W naczyniu kamiennym ucierać masło i powoli dokładać po żółtku. Ciągle ucierając sypać kaszę manną i przesianą mąkę. Wlać mleko , dokładnie wymieszać i odstawić  na około 30 minut, po czy połączyć z ubitą na sztywno pianą z…

Kluski francuskie Iwony

Składniki: 10 dkg mąki krupczatki 10 dkg masła 5 jaj sól Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć na pianę , cały czas ucierając dodawać po żółtku. Z białek ubić na sztywno pianę, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ,po czym…