Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski francuskie Iwony

Składniki:

  • 10 dkg mąki krupczatki
  • 10 dkg masła
  • 5 jaj
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Masło utrzeć na pianę , cały czas ucierając dodawać po żółtku. Z białek ubić na sztywno pianę, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ,po czym zdjąć pokrywkę i jeszcze gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Dobrze smakują ze stopioną słoninką, ale też są znakomitym dodatkiem do mięs duszonych i pieczonych.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *