Składniki: główka białej kapusty 2 cebule kawałek słoniny 50 dag ziemniaków kilka łyżek mąki pszennej sól Sposób wykonania: Poszatkowaną kapustę zalać osoloną woda i ugotować do miękkości. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej słoninę po czym przełożyć do miękkiej i odcedzonej kapusty. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać powstały sok. Dodać mąkę…
Tag: kluski
Ziemniaki
Kluski ziemniaczane
by Paulina Radziejewska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki maki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w łupinach po czym je obrać i zmielić. Następnie wbić do nich jajka, dodać mąkę oraz sól. Całość dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta wałki, które pokroić na ukośne kawałki. Ugotować je w osolonym wrzątku.
Kluski
Kluski francuskie Michała
by Michał Janczewski • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki mąki 2 jajka 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z żółtkami, natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie na żółtka nakładać piane, posypując mąką, delikatnie wymieszać i kłaść ma osolony wrzątek. Gotować około 2 minut, aż kluski wypłyną na wierzch.
Makarony
Zacierki Michała
by Michał Janczewski • • 0 Comments
Kluski
Kluski royal Michała
by Michał Janczewski • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 100 ml śmietany 12% sól masło Sposób wykonania: Jajka ubić z dodatkiem śmietany oraz soli. Powstałą masę przelać do foremki wysmarowanej masłem. Wstawić miseczkę do garnka wrząca wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie masę wyjąć i pokroić w kostkę.