Składniki: 1 kg szczupaka 800 g kiszonej kapusty 2 jajka 3 łyżki masła ½ szkl. tartej bułki 1 szkl. śmietany 100 g startego żółtego sera Sposób wykonania: Kapustę kiszoną poszatkować po czym zalać ją wodą i gotować do miękkości. W między czasie usunąć z szczupaka ości po czym oprószyć go solą i pokroić na kawałki.…
Tag: kiszona kapusta
Kapuśniak
Kapuśniak Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wywar z kości 1,5 litra kiszona kapusta 60 dag cebula 1 sztuka wędzony boczek 5 dag smalec 3 dag mąka pszenna 3 dag liść laurowy sól do smaku pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy…
Surówki
Surówka z kiszonej kapusty i czarnej rzodkiewki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: kiszona kapusta 25 dag czarna rzodkiew 1 sztuka marchewka 2 sztuki oliwa 2 łyżki cukier Sposób przyrządzenia: Marchewkę i rzodkiew należy obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę kiszoną należy odcisnąć z soku, przepłukać pod wodą, wymieszać ją z warzywami w salaterce, doprawić oliwą i cukrem, raz jeszcze…
Zupa Grzybowa
Kapuśniak z suszonymi grzybami
by Ewa Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 200 g kiszonej kapusty 1,8 l wody 50 g suszonych grzybów 3 cebule ½ szkl. oleju łyżka mąki 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać kiszoną kapustę i nadal trzymać na ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka.…
Karp
Smażony karp nadziewany kiszoną kapustą
by Piotr • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 5-6 cebul 300 g kiszonej kapusty ½ szkl. oleju 2 łyżki maki sól Sposób wykonania: Pokrojoną kapustę i posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie rybę oczyścić i wypatroszyć po czym nadziać ją kapustą. Całość oprószyć solą oraz obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto.