Składniki: 30 dag kapusty włoskiej 10 dag ogórków kwaszonych 10 dag jabłek sól 3-4 łyżki oleju cukier cytryna natka pietruszki Sposób wykonania: Oczyszczoną kapustę poszatkować po czym oprószyć solą. Następnie obrane jabłka i ogórki zetrzeć na tarce po czym dodać je do kapusty. Całość wymieszać dodając olej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem.…
Tag: kapusta włoska
Warzywa
Gołąbki lwowskie mojej Mamy
by Dorota Moczurad • • 0 Comments
Cielęcina
Cielęcina w włoskiej kapuście
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 400 g cielęciny 1 młoda kapusta włoska 40 g tłuszczu wywar z kości 30 g mąki kminek majeranek sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie podlać wywarem i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie wówczas…
Surówki
Surówka z kapusty i kopru włoskiego
by Marcin • • 0 Comments
Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 3 korzenie kopru włoskiego 3 słodkie cebule 3 ząbki czosnku ½ szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1/3 szkl. białego octu winnego 3 filety anchois świeżo utłuczony czarny pieprz 1 łyżeczka nasion kopru Sposób wykonania: Oliwę, ocet oraz filety anchois dokładnie wymieszać w blenderze, wówczas dodać posiekaną kapustę, posiekany…
Sałatki
Sałatka z włoskiej kapusty z nasionami pinii
by Kasia Dybich • • 0 Comments
Składniki: • główka kapusty włoskiej • 2 łyżki nasion pinii Sos: • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • łyżka miodu • łyżeczka maku • ćwierć łyżeczki pieprzu • ½ łyżeczki nasion selera • ćwierć łyżeczki soli selerowej • sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować i wrzucić na 2 min na osolony wrzątek…