Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…
Tag: kapusta włoska
Listy
Surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem
by Piotr Popielarski • • 0 Comments
Składniki: ½ główki kapusty włoskiej 2 ogórki pęczek zielonego kopru sól cukier ocet estrogenowy ¾ szkl. śmietany łyżeczka musztardy Sposób wykonania: Kapustę poszatkować a koperek posiekać. Następnie obranego ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie śmietanę wymieszać z musztardą, octem, solą oraz cukrem. Sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.
Kapuśniak
Zupa kapuśniak z pomidorami
by Anna Papierz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ litra bulionu 1 duża główka kapusty włoskiej 3 cebule 3-4 ząbki czosnku ½ pęczka bazyli5-6 pomidorów szklanka śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W głębokim garnku…
Kapusta
Kapusta włoska zasmażana
by Ola Dettlaff • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty 1/5 szklanki wody 2 dkg masła 4 dkg słoniny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać tłuszcz wrzącą wodę i gotować, bez przykrycia. Sporządzić zasmażkę, słoninę wytopić, dodać mąkę lekko zarumienić, podlać wodą z gotowanej kapusty .Doprawić solą i pieprzem do smaku, podgotować i pod koniec gotowania…
Makarony
Spirelli z włoską kapustą
by Michał Borowiecki • • 0 Comments
Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 ml bulionu sól pieprz 2 łyżeczki oregano 400 g makaronu spirelli 200 g kwaśnej śmietany 50 g orzeszków laskowych Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać poszatkowaną kapustę, delikatnie przesmażyć. Następnie podlać bulionem, doprawić…