Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta kiszona

Kotlety ziemniaczane z farszem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 75 dkg kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • olej lub margaryna
  • majeranek
  • śmietana
  • 70dkg pieczarek


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie(lub nie jeśli ktoś woli dosolić później), przecisnąć przez praskę, ostudzić(ewentualnie posolić). Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody-tak by była zanurzona)-gotować ok 30-45 min. Ostudzić, pokroić. Cebulę pokroić z kosteczkę, zeszklić na margarynie lub oleju dodać kapustę, do smaku majeranek, podsmażać razem ok 2-3min. Z ziemniaków formować placuszek na dłoni, nałożyć porcję farszu i przykryć druga porcją ziemniaczków, formować w dłoni. Ja robie płaskie kotleciki, ale można zrobić również okrągłe.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obrać, umyć, pokroić i zesmażać na margarynie, posolić. Gdy woda odparuje zalać szklanką wody, dodać mąkę ze śmietaną, odrobinę mleka, zagotować, doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przypiekać kotleciki z każdej stronie po ok 1,5 min do zarumienienia skórki. Polać sosem na talerzu.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Sylwia


Gulasz szegedyński

To jest zmodyfikowana przeze mnie (czytaj: uproszczona) wersja tego słynnego gulaszu. Jest to naprawdę świetny gulasz o wyrazistym smaku, dodatek kminku i kapusty doskonale harmonizuje z wieprzowiną.

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, tłusta łopatka)
  • 0,75 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • słodka sproszkowana papryka
  • dobrej jakości kwaśna śmietana

Kaczka po pekińsku

Składniki: •  1 kaczka •  12 cebulek dymek pokrojonych w słupki o długości 6 cm •  1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości 6 cm Na bejce: •  5 łyżek sosu sojowego •  2 łyżki miodu •  1 łyżka mąki pszennej •  50 ml wódki żytniej •  łyżeczka octu winnego •  łyżeczka oleju • …

Sałatka z kapusty z ziemniakami i śledziem

Składniki: • 20 dag kapusty kiszonej • 2 duże ziemniaki ugotowane • 1 śledź • cebula • 3 łyżki oleju • łyżeczka musztardy • cukier • pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Wymoczonego i oczyszczonego śledzia pokroić w cienkie paski, ziemniaki i cebulę – w kostkę. Produkty (także kapustę) włożyć do salaterki, oblać olejem wymieszanym z…