Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety ziemniaczane z farszem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 75 dkg kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • olej lub margaryna
  • majeranek
  • śmietana
  • 70dkg pieczarek


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie(lub nie jeśli ktoś woli dosolić później), przecisnąć przez praskę, ostudzić(ewentualnie posolić). Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody-tak by była zanurzona)-gotować ok 30-45 min. Ostudzić, pokroić. Cebulę pokroić z kosteczkę, zeszklić na margarynie lub oleju dodać kapustę, do smaku majeranek, podsmażać razem ok 2-3min. Z ziemniaków formować placuszek na dłoni, nałożyć porcję farszu i przykryć druga porcją ziemniaczków, formować w dłoni. Ja robie płaskie kotleciki, ale można zrobić również okrągłe.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obrać, umyć, pokroić i zesmażać na margarynie, posolić. Gdy woda odparuje zalać szklanką wody, dodać mąkę ze śmietaną, odrobinę mleka, zagotować, doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przypiekać kotleciki z każdej stronie po ok 1,5 min do zarumienienia skórki. Polać sosem na talerzu.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Sylwia


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *