Skład: 25dkg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/2 cebuli łyżeczka oliwy kminek sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Kminek zalać wrzątkiem, odcedzić. Utartą marchew, posiekaną cebulę i kapustę doprawić do smaku, dodać oliwę i kminek, dokładnie wymieszać.
Tag: kapusta kiszona
Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty
by Roman • • 3 komentarze
Skład: 30dkg kiszonej kapusty włoszczyzna 50dkg wieprzowiny (lub wołowiny z kością) 5dkg suszonych grzybów 2 łyżki powideł po łyżce masła i mąki 3 ziarna jałowca łyżka przyprawy do zup cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po…
Dodatki
Kapusta kiszona z grochem
by tinca • • 1 Comment
Skład: 20dkg łuszczonego grochu 50dkg kapusty kiszonej wywar mięsny słonina cebula mąka sól, pieprz Sposób wykonania: Zalany zimną wodą groch moczymy około 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczył. Odciśniętą i wypłukaną kapustę zalewamy wywarem mięsnym i gotujemy. Pokrajaną w kostkę słoninę wytapiamy, a następnie dodajemy do niej pokrajaną…
Dziczyzna
Bigos myśliwski
by Marian Borkowski • • 1 Comment
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego),
- 20 dag boczku wędzonego,
- 20 dag kiełbasy,
- 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika,
- 2 kg kapusty kwaszonej,
- 2 marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 5 dag suszonych śliwek,
- Przyprawy: (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka),
- 2 ząbki czosnku,
- ewent. kopiasta łyżka mąki.