Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta kiszona

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Skład: 30dkg kiszonej kapusty włoszczyzna 50dkg wieprzowiny (lub wołowiny z kością) 5dkg suszonych grzybów 2 łyżki powideł po łyżce masła i mąki 3 ziarna jałowca łyżka przyprawy do zup cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po…

Kapusta kiszona z grochem

Skład: 20dkg łuszczonego grochu 50dkg kapusty kiszonej wywar mięsny słonina cebula mąka sól, pieprz Sposób wykonania: Zalany zimną wodą groch moczymy około 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczył. Odciśniętą i wypłukaną kapustę zalewamy wywarem mięsnym i gotujemy. Pokrajaną w kostkę słoninę wytapiamy, a następnie dodajemy do niej pokrajaną…

Bigos myśliwski

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego),
  • 20 dag boczku wędzonego, 
  • 20 dag kiełbasy, 
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika,
  • 2 kg kapusty kwaszonej,
  • 2 marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 dag suszonych grzybów, 
  • 5 dag suszonych śliwek,
  • Przyprawy: (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka), 
  • 2 ząbki czosnku,
  • ewent. kopiasta łyżka mąki.