Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta kiszona z grochem

Skład:

  • 20dkg łuszczonego grochu
  • 50dkg kapusty kiszonej
  • wywar mięsny
  • słonina
  • cebula
  • mąka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
Zalany zimną wodą groch moczymy około 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczył. Odciśniętą i wypłukaną kapustę zalewamy wywarem mięsnym i gotujemy. Pokrajaną w kostkę słoninę wytapiamy, a następnie dodajemy do niej pokrajaną cebule. Lekko zarumieniamy i dodajemy do gotującej się kapusty. Miękką kapustę łączymy z ugotowanym grochem i przyprawiamy do smaku. Możemy ją ewentualnie zagęścić rumianą zasmażką.

 

 

Ja do gotującego się grochu dodaję obranego ziemniaka co przyspiesza gotowanie.

 

 

 

1 comment for “Kapusta kiszona z grochem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *