Składniki: 800 g wołowiny 2 l wody ½ kapusty 4 kwaśne jabłka 2 cebule ½ szkl. śmietany łyżka mąki łyżeczka oleju sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Wołowinę, 1 cebule, liść laurowy oraz pieprze zalać wodą i ugotować bulion. W między czasie kapustę posiekać, oprószyć solą, odgnieść i wrzucić do zupy, zagotować. Następnie jabłka i…
Tag: kapusta kiszona
Sałatki
Sałatka z ziemniaków, kapusty i marchewki
by Grażyna • • 0 Comments
Składniki: 300 g ziemniaków 100 g kiszonej kapusty 2 ugotowane marchewki 4 łyżki śmietany Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym pokroić w plastry. Następnie kapustę drobno poszatkować a marchewkę pokroić kosteczkę i dodać do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i polać śmietaną.
Półmięsne
Krokiety a’la drożdzowe
by Ewelina B • • 0 Comments
Te krokiety możemy również zrobić z mięsem z dodatkiem barszczyku smakują wybornie. Składniki: • mąka 2/3 torebki • drożdze świeże 2 dkg • ciepłej wody – ile zabierze • kapusta kiszona 40 dkg • pieczarki 60 dkg • cebula 1 sztuka • jajko 1 sztuka • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Kapustę gotujemy i odciskamy, kroimy.…
Zapiekanki
Zapiekanka ze świderków pełnoziarnistych z kiszoną kapustą
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 200 g świderków pełnoziarnistych 1 łyżeczka oleju 500 g kiszonej kapusty 100 g sera gouda 1 łyżeczka kminku 100 g chudego boczku 150 g śmietany sól Sposób wykonania: Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W między czasie gotować kapustę ok. 10 min. po czym odcedzić. Miękki makaron również odcedzić, przelać zimną wodą i połowę…