Składniki:
- 200 g świderków pełnoziarnistych
- 1 łyżeczka oleju
- 500 g kiszonej kapusty
- 100 g sera gouda
- 1 łyżeczka kminku
- 100 g chudego boczku
- 150 g śmietany
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie gotować kapustę ok. 10 min. po czym odcedzić.
Miękki makaron również odcedzić, przelać zimną wodą i połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
Na makronie ułożyć część kapusty, którą posypać serem pokrojonym w kostkę oraz kminkiem.
Resztę kapusty i makaronu wymieszać i rozłożyć na kapuście.
Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę i polać śmietaną doprawioną solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 15 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze