Składniki:
- 250 g makaronu muszelek
- 400 g pieczarek
- 200 g gotowanej szynki
- 300 g pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki bulionu
- 8 łyżek błyskawicznego zagęszczacza
- 40 g śmietany kremówki
- 60 g startego twardego sera
- sól
- tłuszcz
- pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie pieczarki pokroić w plasterki, które wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, dusić ok. 2-3 min. po czym dodać pomidory pokrojone w ósemki oraz natkę pietruszki.
Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie mleko zagotować, wówczas wlać bulion i dodać zasmażkę.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 1 min po czym dodać śmietanę oraz pikantne przyprawy.
Gotowy makaron odcedzić i połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Na makaronie ułożyć pieczarki, pomidory, szynkę oraz warzywa i przykryć całość resztą makaronu i posypać startym serem.
Polać jeszcze sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 25 min.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze