Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g makkaroni
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- biały pieprz
- 250 g mielonej cielęciny
- 1 jajko
- 250 g mozzarelli
- 40 g masła
- 1 łyżka psikanej natki pietruszki
- Sól
Sposób wykonania:
- Makkaroni ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulę , wówczas dodać szpinak.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę.
Następnie do mięsa wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem po czym całość dokładnie wyrobić i formować małe kulki, które gotować w osolonej wodzie ok. 5 min.
Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z kulkami mięsnym, szpinakiem oraz mozzarellą, pokrojoną w plastry.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Posypać jeszcze wiórkami masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 15 min.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze