Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makkaroni z kulkami mięsnymi i warzywami

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g makkaroni
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • biały pieprz
  • 250 g mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • 250 g mozzarelli
  • 40 g masła
  • 1 łyżka psikanej natki pietruszki
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Makkaroni ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulę , wówczas dodać szpinak.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę.
    Następnie do mięsa wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem po czym całość dokładnie wyrobić i formować małe kulki, które gotować w osolonej wodzie ok. 5 min.
    Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z kulkami mięsnym, szpinakiem oraz mozzarellą, pokrojoną w plastry.
    Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Posypać jeszcze wiórkami masła.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 15 min.
    Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *