Składniki:
- 5 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- kilka liści sałaty
- 15 dag truskawek
- 2 gruszki z marynaty
- 1 cebula czerwona
- 1 cytryna
- 2 dymki
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 mango
Sos:
- 1 limonka
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka chili
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Sos sojowy wymieszać z miodem po czym dokładnie wysmarować piersi kurczaka, wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Po tym czasie włożyć kurczaka do rękawa foliowego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 min.
W między czasie obrane mango bez gniazd nasiennych kroimy w kostkę a papryki w talarki.
Następnie truskawki pokroić na plasterki, gruszki w cząstki, dymkę posiekać a cebulę pokroić w cienkie płatki.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą.
Kurczaka wyjąć z piekarnika i pokroić na cienkie plastry, które ułożyć na liściach sałaty i posypać mieszanka warzywną.
Z limonki wyciskamy sos i ścieramy skórkę i mieszamy razem z olejem i chili po czym polać sałatkę.
Przed podaniem udekorować listkami mięty.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze