Składniki: kapusta kiszona 1 kg marchewka 2 sztuki jabłko 1 sztuka pieprz sól oliwa Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną należy w miarę potrzeby opłukać w wodzie( jeśli jest zbyt kwaśna), następnie dokładnie odcisnąć i pokroić. Marchewki i jabłko należy umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać do kapusty. Do surówki należy…
Tag: kapusta kiszona
Warzywa
Bigos ze śliwkami
by albertos • • 0 Comments
Kapusta
Kapusta kiszona gotowana z grzybami
by Patrcyja Kulig • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szkl. śmietany Sposób wykonania: Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukać ją w wodzie. Następnie grzyby zalać 1 szklanką wody i ugotować, wówczas wywar zlać i zalać nim kapustę. Dusić kapustę do miękkości. W między czasie posiekać cebulę…
Zupa Grzybowa
Kapuśniak maślany z grzybami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1,8 l bulionu z grzybów 2 cebule 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szkl. śmietany 5-6 ziarenek pieprzu sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła po czym dodać do niej kiszoną kapustę. Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć, wówczas zalać całość bulionem i trzymać…
Kapuśniak
Zupa mleczna z kapustą i ziemniakami
by Ewelina Grubka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 l mleka 300 g kapusty 3-4 ziemniaki 1-2 rzepy 1 marchewka sól 3 łyżka masła Sposób wykonania: Marchewkę oraz rzepę pokroić na talarki, które podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym zalać je gorącym mlekiem. Następnie dodać pokrojoną w kwadraciki kapustę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą. Trzymać na małym ogniu…