Składniki:
• 1 kaczka
• 12 cebulek dymek pokrojonych w słupki o długości
• 1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości
Na bejce:
• 5 łyżek sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka mąki pszennej
• 50 ml wódki żytniej
• łyżeczka octu winnego
• łyżeczka oleju
• 1 drobno posiekana cebule
• 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
• 2 goździki
• szczypta anyżku
• szczypta kopru włoskiego
• szczypta cynamonu
• sól, pieprz
Na sos śliwkowy:
• 25 dag śliwek
• 3 łyżki sosu sojowego
• 50 ml sherry
• duża szczypta ostrej papryki
• duża szczypta imbiru
• duża szczypta cynamonu
• 30 placuszków mandaryńskich
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem.
Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC i wstawiamy kaczkę ułożoną na ruszcie ustawionym nad tacką.
Po 20 minutach zmniejszamy do temperatury 160ºC i pieczemy jeszcze godzinę, często podlewając kaczkę powstałym sosem.
Następnie podwyższamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż kaczka będzie miękka. W czasie pieczenia przygotowujemy placki mandaryńskie.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i podgrzewamy około 5 minut, stale mieszając. Studzimy i przekładamy do miseczki. Po upieczeniu kaczkę odstawiamy na 5 minut, następnie zdejmujemy z niej skórkę, którą kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Na takie same kawałki kroimy mięso i umieszczamy je na skórkach. Spożywamy, układając na placuszkach plasterki kaczki, słupki ogórka i dymki, z odrobiną sosu śliwkowego, zwijając je w ruloniki.
1 comment for “Kaczka po pekińsku”