Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z marynowanych śledzi

 

Składniki:

  • 4 filety solonych śledzi
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 mała główka sałaty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oleju
  • sok cytrynowy
  • pieprz
  • posiekany koperek

Sposób przyrządzenia:
Wypłucz w wodzie filety (jeśli są naprawdę bardzo słone), pokrój w paseczki szerokości 1 cm  Włóż do miski, skrop sokiem cytrynowym. Pokrój w kostkę cebulę, wymieszaj ze śledziami. Przypraw pokruszonym liściem laurowym, lekko zmiażdżonym zielem angielskim i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj szczelnie i wstaw na dobę do lodówki. Pokrój w zapałkę marchewkę (nie może być rozgotowana, raczej lekko twarda) i ogórki (nasiona i skórę wyrzuć). Ułóż na 6 talerzykach liście sałaty tak, by tworzyły koszyczki. Skrop delikatnie sokiem cytrynowym i posyp koperkiem. Wymieszaj śledzie z marchewką, ogórkiem i majonezem. Ułóż sałatkę śledziową w koszyczkach z zielonej sałaty. Podpiecz na chrupko razowy chleb, połóż na talerzyku także masło (może cytrynowe lub czosnkowe).
I pamiętaj, do śledzia podaje się kieliszek idealnie zamrożonej wódki, nigdy wino.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *