Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka rosyjska

Składniki:

  25 dag buraków ćwikłowych

  25 dag ziemniaków

  10 dag marchwi

  15 dag ogórków kiszonych

  20 dag cebuli

  20 dag kapusty kiszonej

  natka pietruszki

  koperek

 

Zaprawa:

  ćwierć szklanki 6% octu owocowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny

  pół szklanki oleju

  łyżka cukru

  sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Buraki umyć, włożyć do nie osolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym i gotować około 50 minut, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w ćwierć plasterki lub kostkę.

Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w nie solonej wodzie), schłodzić, pokroić podobnie jak buraki.Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę.

Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać.Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z olejem i przyprawami).

Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem.Połączyć wszystkie warzywa.

Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśniej zaprawy można użyć majonezu).

Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *