Składniki:
• 25 dag buraków ćwikłowych
• 25 dag ziemniaków
• 10 dag marchwi
• 15 dag ogórków kiszonych
• 20 dag cebuli
• 20 dag kapusty kiszonej
• natka pietruszki
• koperek
Zaprawa:
• ćwierć szklanki 6% octu owocowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny
• pół szklanki oleju
• łyżka cukru
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, włożyć do nie osolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym i gotować około 50 minut, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w ćwierć plasterki lub kostkę.
Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w nie solonej wodzie), schłodzić, pokroić podobnie jak buraki.Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę.
Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać.Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z olejem i przyprawami).
Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem.Połączyć wszystkie warzywa.
Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśniej zaprawy można użyć majonezu).
Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem.