Składniki:
- 20 dkg łuskanego grochu
- 20 dkg kapusty kiszonej
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 średnia cebula
- 15 dkg wędzonego boczku
- 5 dkg smalcu
- 4 dkg mąki pszennej
- 10 dkg kiełbasy
- sól
- majeranek
- ząbek czosnku.
Sposób przyrządzenia:
Marchew i pietruszkę ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości, po czym wyjąc i przetrzeć przez sito. Na wywarze z warzyw ugotować groch. Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku do miękkości. Kiełbasę pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się grochu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor, po czym dodając mąkę sporządzić zasmażkę. Do rozgotowanego grochu dodać przetarte warzywa i miękką, ugotowaną kiszoną kapustę, całość zagęścić zasmażką i przyprawić do smaku solą, majerankiem i roztartym z solą ząbkiem czosnku. Gdy zupa będzie już przyprawiona należy ją okrasić stopionym, wędzonym boczkiem.
2 comments for “Grochówka z kapustą kiszoną”