Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grochówka z kapustą kiszoną

 

Składniki:

 

  • 20 dkg łuskanego grochu
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 5 dkg smalcu
  • 4 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg kiełbasy
  • sól
  • majeranek
  • ząbek czosnku.

Sposób przyrządzenia:
Marchew i pietruszkę ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości, po czym wyjąc i przetrzeć przez sito. Na wywarze z warzyw ugotować groch. Kapustę kiszoną ugotować w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku do miękkości. Kiełbasę pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się grochu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor, po czym dodając mąkę sporządzić zasmażkę. Do rozgotowanego grochu dodać przetarte warzywa i miękką, ugotowaną kiszoną kapustę, całość zagęścić zasmażką i przyprawić do smaku solą, majerankiem i roztartym z solą ząbkiem czosnku. Gdy zupa będzie już przyprawiona należy ją okrasić stopionym, wędzonym boczkiem.

2 comments for “Grochówka z kapustą kiszoną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *