Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz szegedyński

To jest zmodyfikowana przeze mnie (czytaj: uproszczona) wersja tego słynnego gulaszu. Jest to naprawdę świetny gulasz o wyrazistym smaku, dodatek kminku i kapusty doskonale harmonizuje z wieprzowiną.

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, tłusta łopatka)
  • 0,75 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • słodka sproszkowana papryka
  • dobrej jakości kwaśna śmietana

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na dość grubą kostkę, posolić i obsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Dodać czubatą łyżkę mąki i zasmażyć. Rozrobić zasmażkę wodą, wlać do mięsa. Pokrojoną kapustę włożyć do garnka z mięsem. W razie potrzeby dolać wody tak, żeby przykryła mięso z kapustą. Doprawić 1 czubatą łyżką kminku, pieprzem wg uznania. Doprowadzić do wrzenia a następnie dusić na małym ogniu do chwili gdy mięso będzie miękkie. Spróbować, ewentualnie dosolić. Podawać gorący na półmisku. Polać na wierzchu gęstą kwaśną śmietana i oprószyć papryką. Doskonałym dodatkiem do tego gulaszu są wszelkiego rodzaju kluseczki: kładzione, śląskie, kopytka ale także bagietka. Uwagi końcowe To nie jest bigos, należy jak najmniej mieszać w trakcie gotowania, żeby mięso się nie rozpadło, lecz pozostało w zwartych kawałkach (!). Gulasz powinien być soczysty, należy uważać, żeby za bardzo nie odparował. Mięso powinno być dość tłuste, chuda wieprzowina np szynka czy chuda łopatka nie nadają się. Proporcje kapusty i mięsa można dopasować do swoich upodobań.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Reneti

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *