Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz szegedyński

To jest zmodyfikowana przeze mnie (czytaj: uproszczona) wersja tego słynnego gulaszu. Jest to naprawdę świetny gulasz o wyrazistym smaku, dodatek kminku i kapusty doskonale harmonizuje z wieprzowiną.

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, tłusta łopatka)
  • 0,75 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • słodka sproszkowana papryka
  • dobrej jakości kwaśna śmietana

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na dość grubą kostkę, posolić i obsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Dodać czubatą łyżkę mąki i zasmażyć. Rozrobić zasmażkę wodą, wlać do mięsa. Pokrojoną kapustę włożyć do garnka z mięsem. W razie potrzeby dolać wody tak, żeby przykryła mięso z kapustą. Doprawić 1 czubatą łyżką kminku, pieprzem wg uznania. Doprowadzić do wrzenia a następnie dusić na małym ogniu do chwili gdy mięso będzie miękkie. Spróbować, ewentualnie dosolić. Podawać gorący na półmisku. Polać na wierzchu gęstą kwaśną śmietana i oprószyć papryką. Doskonałym dodatkiem do tego gulaszu są wszelkiego rodzaju kluseczki: kładzione, śląskie, kopytka ale także bagietka. Uwagi końcowe To nie jest bigos, należy jak najmniej mieszać w trakcie gotowania, żeby mięso się nie rozpadło, lecz pozostało w zwartych kawałkach (!). Gulasz powinien być soczysty, należy uważać, żeby za bardzo nie odparował. Mięso powinno być dość tłuste, chuda wieprzowina np szynka czy chuda łopatka nie nadają się. Proporcje kapusty i mięsa można dopasować do swoich upodobań.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Reneti

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *