Składniki: 50 dkg grzybów ½ zielonej papryki. 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 oczyszczona z nasion suszona papryczka chili 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry szczypta cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy sól Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. W miseczce polać…
Tag: grzybowe
Pieczarki
Pieczarki nadziane farszem z kiełbasy
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dorodnych pieczarek ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli 50 dkg dobrej kiełbasy ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki rozgniecionego w prasce czosnku ¼ łyżeczki pieprzu ½ szklanki tartej bułki 1 szklanka tartego sera mozzarella 10 dkg twarogu śmietankowego 1 jajko ¼ szklanki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Nożykiem wyciąć trzony pieczarek, drobno posiekać.…
Pieczarki
Pieczarki nadziane farszem z paluszków krabowych
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 45 dkg paluszków krabowych 1 szklanka tartego żółtego sera 1 łyżka ostrego sosu ½ szklanki drobno posiekanych zielonych cebulek 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 kg dorodnych pieczarek oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, nożykiem wyciąć trzony. Kapelusze zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić osuszyć. Trzony drobno posiekać. Na patelni rozgrzać…
Grzyby marynowane
Pikantne marynowane pieczarki, expresowe
by mariola • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg młodych, małych pieczarek
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki – alternatywnie
- suszone zioła wg uznania
- 1 łyżka sosy Wochester
- ½ łyżki sosu Tabasco
- sól, pieprz do smaku
- płatki chili do smaku
Pieczarki
Frittata z kurkami lub pieczarkami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kurek lub pieczarek 6 jajek ½ szklanki mleka ½ szklanki pokrojonej drobno cebulki ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki 3 łyżki mleka 10 dkg pokruszonego sera feta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, obsączyć, odciąć trzony. Mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić. Grzyby zalać mlekiem, odstawić na 60 minut. Na patelni rozgrzać…