Składniki:
- 45 dkg paluszków krabowych
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 1 łyżka ostrego sosu
- ½ szklanki drobno posiekanych zielonych cebulek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- 1 kg dorodnych pieczarek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, nożykiem wyciąć trzony. Kapelusze zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić osuszyć. Trzony drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane trzony pieczarek, smażyć mieszając aż odparuje wytwarzający się sos, schłodzić. Paluszki krabowe drobno posiekać nożem lub zmielić w maszynce do mięsa, dodać połowę sera, jajko i usmażone trzony pieczarek. zieloną cebulkę, sos, przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać suche kapelusze pieczarek, posypać resztą tartego sera, ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut.